top of page
Zoeken

Solenodon

Op verzoek van Sara, Lucas en Marlies

Giftig zoogdier met wiebelneus


Wel eens een spitsmuis gezien? Heel lang dachten mensen dat dit beestje daar familie van was. Logisch, kijk naar die lange snuit, en die kleine oogjes… Maar dit is toch echt geen spitsmuis. Ontmoet solenodon: een zeldzaam en pittig zoogdier. De solenodon is een doorbijter. Hij was er al toen zo'n 66 miljoen jaar geleden de laatste dino's op aarde het loodje legden. En nu zijn er, voor zover we weten, nog twee soorten van dit merkwaardige beestje over. Almiqui en agouta heten ze, en ze wonen allebei op de Caraïbische eilanden. Almiqui wandelt rond op Cuba, agouta zit op Hispaniola. Waarschijnlijk kennen ze elkaar dus niet eens. En als ze elkaar al tegen zouden komen, dan is nog maar de vraag of ze het gezellig zouden hebben.

Want een solenodon ziet er koddig uit met zijn korte beentjes, bolle lijf en lange flexibele neus. Maar vergis je niet, het is een behoorlijk venijnig type. Nu zou je denken dat zo’n kleintje behoorlijk onschadelijk is. Maar hij kan niet alleen giftig uit de hoek komen, hij is het ook nog écht. Zodra hij in een insect, hagedis of andere prooi bijt, komt er namelijk dodelijk speeksel mee. Heel rot voor zijn prooi, maar goed nieuws voor hemzelf. Een bedreigd dier als dit, dat kán misschien maar beter van zich afbijten.

Waar woont hij? In dichte regenwouden op die twee Caraïbische eilanden dus (die liggen onder de Verenigde Staten).

Hoeveel zijn er nog? Zo weinig dat beide soorten officieel met uitsterven bedreigd worden. Dat komt onder andere omdat hun bossen gekapt worden, en omdat ze een traktatie zijn voor hongerige honden en katten die over de eilanden zwerven.


Trouwens… Een solenodon is van kop tot kont ergens tussen de 30 en 40 centimeter lang. Net zo groot als een fors konijn, en stukken groter dan een spitsmuisje.



132 weergaven

Comments


bottom of page